Urmeaza sa te muti in casa noua in 2024 si inca nu te-ai decis asupra modului de incalzire al casei? Nu te condamn la cat de multe metode de incalzire a casei exista acum…
In topul preferintelor se afla centrala termica sau, o varianta mai moderna si care implica mai putin deranj in casa, panourile electrice.
Totusi, la incalzirea in pardoseala te-ai gandit?
Daca nu ai facut-o inca, nu e timpul pierdut.
Bineinteles, nu spun acum ca este cea mai buna. La fel ca si incalzirea cu calorifere, incalzirea in pardoseala are si ea avantajele si dezavantajele ei.
Nu te panica, m-am documentat ore bune inainte si mi-am notat deja toate intrebarile pe care si tu cred ca ti le pui acum…
Asadar, aseaza-te comod si continua sa citesti acest articol pentru a afla tot ce trebuie sa stii despre incalzirea in pardoseala.
Cuprinsul articolului
Cum functioneaza incalzirea in pardoseala?
O intrebare pe care stiu, ti-ai pus-o si tu… Nu iti face griji, te lamuresc imediat.
In primul rand, trebuie sa afli ca exista doua tipuri de incalzire in pardoseala:
- Incalzire prin pardoseala bazata pe circuit de tevi, prin care circula apa calda
- Incalzire prin pardoseala cu un covor de fire electrice (care poate fi montat chiar si sub gresie sau podea)
Indiferent de cea pentru care optezi, ideea este simpla. Intreaga ta podea va dogori de caldura, nu doar caloriferul din coltul camerei de care te mai lipesti de multe ori iarna cand iti e frig. Nu te condamn, si eu fac asta.
Desi suprafata este mai mare, temperatura nu trebuie sa fie la fel de mare pentru acelasi confort. Un calorifer trebuie sa functioneze mai mult pentru a incalzi o intreaga camera, insa, incalzirea prin pardoseala e putin diferita. Si iti voi spune si de ce…
E simplu, cu cat temperatura pardoselii creste deasupra celei ambientale, cu atat caldura este impartita mai uniform, facand-o astfel, mai eficienta.
Incalzire in pardoseala vs calorifere. Care metoda este mai eficienta in 2024?
Da, ma gandeam ca vei te vei intreba asta…
Trebuie sa stii ca toate costurile de operare depind de mai multi factori. Cand afirm asta iau in considerare varianta pentru care optezi, calitatea centralei tale termice si nivelul de izolare al locuintei tale.
Dar, nu te panica inca, diferenta de pret dintre incalzirea clasica si cea prin pardoseala este infima.
Ce trebuie sa ai in vedere este izolatia pardoselei de care practic, va depinde cam tot. Izolatia influenteaza eficienta incalzirii si tot de ea vor depinde si costurile.
Bine bine, acum vei zice ca a crescut costul. Nu te contrazic, dar nu e o investitie pe care o faci zilnic, nu? Vei investi o data, pentru un termen lung si merita facuta.
Incalzirea prin pardoseala este mai scumpa?
Am ajuns la un aspect destul de sensibil care stiu, pe toti ne intereseaza.
Nu iti voi ascunde nimic, ti-am promis de la inceput o analiza completa si cinstita si asta iti voi oferi. Nu am nimic de castigat si nici de pierdut. Nu imi doresc decat sa fii informat pe subiect.
Ce e drept, modelul acesta de incalzire este, indiferent de varianta pentru care vei opta, putin mai scumpa in comparatia cu metodele clasice de incalzire. Ti-am explicat deja, ea necesita si mai multe materiale, materialele sunt scumpe si desigur, e mai complicat de instalat.
Nu te descuraja inca, m-am gandit si la o solutie pentru ca tu sa nu pierzi prea multi bani si sa ai parte de aceleasi beneficii.
Te-am facut curios?
Uite la ce m-am gandit. Poti instala incalzirea in pardosele in bai sau la parterul casei, unde petreci cel mai mult timp iar pentru dormitoare poti pastra incalzirea clasica.
Ce spui?
Si pentru ca stiu ca vrei sume exacte, ia-ta-le! Pretul pentru incalzirea prin pardoseala este cuprins intre 25 si 33 euro/m2.
Materialul pardoselei conteaza?
Imi place cum pui problema!
Iar eu am raspuns pentru fiecare tip de pardoseala. Ti-am zis doar ca m-am pregatit.
Sa o luam cu inceputul:
Incalzirea pardoselii de lemn
Atunci cand spunem pardoseala din ,,lemn” ne gandim instant la parchet laminat sau la lemnul masiv.
Daca vorbim de incalzirea prin pardoselala pe suprafete acoperite, vorbim musai de utilizarea in prealabil a unui strat de spuma poliuretanica de 2-3 mm. Asta va face ca lemnul sa stea drept.
Atentie! Pardoseala din lemn masiv se poate misca mult mai mult decat cea laminata! Pentru asta trebuie sa ai in vedere ca sapa, precum si restul spatiului sa fie complet uscate inaintea instalarii.
Iti vand un pont: lasa lemnul sa se aclimatizeze in camera in care il vei monta pentru cateva zile. Imi vei multumi mai apoi.
Ce trebuie sa ai in vedere este faptul ca lemnul nu este cunoscut ca fiind cel mai bun conductor de caldura. Aici iti recomand pardoseala din lemn masiv in detrimentul celei laminate, care fiind mai subtire, este mai putin eficienta.
Stiu la ce iti fuge gandul acum, sa pui cateva covoare pentru a nu mai degaja caldura.
Nu este cea mai buna idee…si iti voi explica imediat de ce. Daca pui un covor gros pe pardoseala acesta va face mai mult rau decat bine pentru ca va scadea randamentul incalzirii prin pardoseala. Cu siguranta nu vrei asta. E ca si cum ai porni centrala termica si apoi ai deschide fereastra.
Iti recomand ca izolatia si covorul tau sa nu depaseasca totusi ratingul de 1,5 pe scara conductivitatii termite. Iti spun asta pentru ar insemna un numar mai mare de tevi si de cabluri si mai mult ca sigur nu vrei sa te complici.
Incalzirea pardoselii din marmura sau placi de piatra
Daca ma intrebi pe mine, ti le voi recomanda fara sa clipesc in cazul in care iti doresti incalzirea prin pardoseala. Iata si de ce: placile de piatra au o capacitate termica extraordinara.
Iata recomandarea mea: placile de dimensiuni intre 25 si 50 mm pot fi montate pe un pat de adeziv special care le va permite sa se dilate si contracte in voie.
Incalzirea pardoselii din ceramica
Este de asemenea in topul recomandarilor atunci cand vorbim de incalzirea prin pardoseala. De ce? Simplu, ceramica sau orice tip de placi de teracota au o capacitate termica considerabila, fiind bune conductoare de caldura.
Incalzirea pardoselii din linoleum/placi PVC:
In acest caz vei avea nevoie de un adeziv flexibil care sa reziste la caldura. Nu uita sa tii instalatia oprita cel putin doua zile inainte si dupa montare. Placile se vor aseaza direct pe sapa.
Incalzire in pardoseala cu apa sau incalzire in pardoseala electrica?
Am ajuns la o problema delicata. Vei spune bun bun, sunt doua tipuri, am inteles, dar pe care sa o aleg?
Nu iti face griji, iti voi explica ambele variante pe larg pentru a alunga orice fel de confuzie.
Incalzirea prin pardoseala cu apa este o solutie recomandata atunci cand mai degraba construim o casa, nu doar o renovam. Imagineaza-ti doar cate tevi va trebui sa tragi prin toata casa pentru astfel de incalzire si ce mizerie presupune asta.
Pe termen lung insa, acestea sunt mai trainice, in timp ce incalzirea pe covor electric ar putea deveni mai costisitoare.
Incalzirea pe un covor electric este in general alegerea celor care opteaza pentru incalzirea prin pardoseala. Iata avantajele acestuia:
- Sistemele electrice sunt mai ieftine si mai usor de instalat decat sistemele cu apa.
- Acestea se pot gasi in diferite stiluri, sub forma de covor, in cazul spatiilor mai mari, sau sectiuni cu fire libere si flexibile pentru incaperi inguste.
- Sunt recomandate pentru spatii precum baia sau parterul, pentru a nu simti gresia rece
Este nevoie de o centrala speciala pentru incalzirea in pardoseala?
Nu te speria, nu ai nevoie de centrale sofisticate sau cine stie ce optiuni aditionale cu care vin acestea. Insa, performanta incalzirii prin pardoseala va fi data de eficienta centralei.
Un plus il reprezinta eficienta ei la temperaturi joase. Daca eficienta ei este maxima in astfel de conditii atunci este perfecta pentru incalzirea prin pardoseala.
Poti folosi si panouri solare sau pompe de caldura pentru un astfel de tip de incalzire.
Care este cea mai eficienta varianta pentru incalzirea in pardoseala?
Asa cum ti-am spus de la inceput, incalzirea prin pardoseala are avantajele si dezavantajele ei. Ceea ce trebuie sa ai in vedere este ca va trebui sa investesti mai mult la inceput, dar este o investitie pe care o faci o singura data.
Indiferent de ce metoda de incalzire vei alege pentru casa ta, cel mai bine ceri si parerea unui specialist care iti va recomanda cea mai eficienta metoda de incalzire pentru casa ta.
Kituri de incalzire a pardoselii
Si pentru ca o analiza nu este completa fara exemple, iti las aici cateva exemple de incalzire in pardoseala sa iti faci o idee, sau, daca te-ai decis deja asupra variantei pentru care optezi, doar sa alegi modelul:
- Kit incalzire prin pardoseala 15 mp (sistem de incalzire electrica in pardoseala)
- Kit incalzire prin pardoseala cu agent termic 80 – 120 mp (incalzire in pardoseala cu apa)
Si cel mai important, lasa montarea incalzirii prin pardoseala in seama unui specialist. Acesta va sti tot ce trebuie facut iar tu nu vei avea nici o grija.
Asadar, te-ai decis asupra sistemului de incalzire pe care-l vei folosi in casa ta?
Intrebari si raspunsuri frecvente despre incalzirea in pardosela
Care este cea mai buna centrala pentru incalzirea in pardoseala?
Cea mai buna centrala pentru incalzirea in pardoseala depinde de nevoile specifice ale locuintei. Insa, in general, sistemele cu pompa de caldura sau centralele termice in condensare sunt recomandate adesea pentru eficienta lor.
Cat costa incalzirea in pardoseala fata de incalzirea cu calorifere?
Costurile initiale pentru instalarea incalzirii in pardoseala pot fi mai mari decat cele pentru calorifere, dar pe termen lung, incalzirea in pardoseala poate fi mai economica datorita eficientei energetice superioare.
In cat timp se incalzeste pardoseala?
Timpul necesar pentru incalzirea pardoselii variaza in functie de tipul sistemului si de izolatia casei, dar in general poate dura in jur de cateva ore pentru a atinge temperatura dorita. Pardoselile din placi ceramice si piatra se incalzesc mai repede, in timp ce covorul si lemnul au nevoie de mai mult timp.
Ce avantaje are incalzirea in pardoseala fata de incalzirea clasica?
Incalzirea in pardoseala ofera o distributie uniforma a caldurii, confort termic sporit si eficienta energetica mai buna comparativ cu sistemele clasice de incalzire.
1 comentariu
[…] nu iti spune foarte multe sa stii ca am scris deja un ghid complet despre incalzirea prin pardoseala: daca este eficienta, ce presupune, cat te costa si daca […]
Comentariile sunt inchise.