Iata ca se apropie cu pasi repezi si acea perioada a anului cand trebuie sa ne pregatim minutios pentru venirea iernii. Banuiesc ca ai inceput deja sa te gandesti la muraturi si toate cele… 🙂 Insa, inafara de ce vei baga in camara, mai trebuie sa ai in vedere un lucru, zic eu, important inainte ca iarna sa te surprinda.
Nu poti porni caldura in nici un an fara sa aerisesti caloriferul! E o regula!
Bine, poti fii rebel si poti „uita” de acest pas, insa, e posibil sa regreti amarnic pe timpul iernii. Si iti voi spune si de ce…
Aerisirea caloriferelor se face pentru a asigura o functionare eficienta a acestora pe toata perioada iernii. Mai exact, pentru a evita incalzirea partiala a caloriferelor sau aparitia zgomotelor nefiresti. Daca deja ti s-a aprins un beculet, si unul din caloriferele din caminul tau are una din aceste probleme, continua sa citesti articolul meu si vei afla 8 trucuri utile pentru a aerisi caloriferele inainte de sezonul rece.
Probabil te intrebi, „dar cum imi dau seama ca trebuie sa aerisesc caloriferele?„
Pentru a raspunde primei intrebari importante din acest articol, pe care sigur, ti-ai pus-o si tu, iti voi spune ceva ce va suna putin amuzant. Atunci cand „caloriferele bolborosesc” sau „caloriferele nu se incalzesc” e momentul sa iei atitudine.
Desigur, exista si alte cauze posibile, pe care aerisirea nu le poate rezolva precum: tevi infundate, calorifer infundat sau echilibrarea instalatiei.
Totusi, pentru a nu uita subiectul acestui articol, voi trece la treaba inainte de a ma pierde in alte si alte probleme posibile pe care caloriferele le pot intampina.
Cuprinsul articolului
Cum se face aerisirea caloriferelor?
Inainte de toate, trebuie sa te asiguri ca la caloriferul tau este montat un robinet de aerisire. Un model comun de robinet de aerisire este cel de aici. Principalul avantaj al robinetului de aerisire cu rozeta este faptul ca permite aerisirea caloriferelor fara sa fie necesara o cheie speciala de aerisire.
Acum iti voi explica pas cu pas cum poti face aerisirea caloriferelor in propriul tau camin, fara prea mare bataie de cap. Esti pregatit? Perfect, sa trecem la treaba!
- Primul pas pe care trebuie sa il faci atunci cand aerisesti un calorifer este sa te asiguri ca centrala termica este oprita. Mai apoi, opreste si robinetii de la calorifer (atat robinetul de la calorifer, cat si robinetul de retur).
- Asigura-te ca ai o cheie de aerisit calorifere sau o surubelnita, un castron si o carpa prin preajma.
- Atentie! Aerisirea caloriferelor se incepe de la cel mai apropiat calorifer de centrala, si se continua cu celelalte.
- Tot ce trebuie sa faci este sa rotesti spre stanga surubul aerisitorului cu cheia sau surubelnita. La inceput va iesi aer sau chiar aer si apa. Poti lasa sa curga mai intai toata apa. Nu ar trebui sa dureze mai mult de 8-10 secunde. Aici vine partea in care ai nevoie de castron.
- Pentru a permite aerului sa iasa mai rapid din calorifer, deschide robinetul de retur. Astfel, apa va intra prin partea de jos in calorifer si va impinge aerul sa iasa in sus si afara.
- Mai apoi, inchide aerisitorul, de aceasta data rotindu-l spre dreapta. Poti deschide acum si robinetii de tur si de retur.
- Poti trece acum la urmatorul calorifer repetand pasii 3,4,5.
- Atentie! Atunci cand scoti apa din calorifere, presiunea in instalatie scade. Poti verifica presiunea la mamometrul centralei. Daca aceasta variaza sau scade sub 0,8 bar, trebuie sa deschizi robinetul de umplere al centralei pentru a incarca instalatia.
Cum aerisesc un calorifer care nu are un aerisitor?
Credeai ca nu m-am gandit si la asta? Stiu ca e foarte posibil sa ai calorifere de fonta, asa cum se pot gasi in blocurile mai vechi.
Iti explic pas cu pas si cum poti face aerisirea unui calorifer fara aerisitor. Sa trecem la treaba!
Intai de toate, opreste centrala. Mai apoi, asigura-te ca ai o carpa si un lighean in preajma. Carpa o vei folosi pentru a infasura piulita olandeza. Carpa va strange apa care va curge in lighean.
Urmatorul pas este sa slabesti piulita cu atentie si sa departezi robinetul de calorifer, pentru ca aerul sa poata iesi.
Acum ca ai terminat, trebuie sa refaci presiunea din instalatie. Pentru a face asta, trebuie sa actionezi robinetul de incarcare pe care il gasesti sub centrala termica.
Cum pot face sa am un calorifer eficient?
Acum ca ai invatat cum sa aerisesti caloriferul, probabil te intrebi cum poti pastra caldura in casa un timp indelungat si cum poti folosi caloriferele la capacitatea lor maxima. Ti-am promis ponturi atunci cand am inceput acest articol, si asta iti si ofer.
Atunci cand vorbim de colorifere eficiente, noi, instalatorii, avem 3 reguli de aur.
1.Aeriseste caloriferul
Nu mai ai nici o scuza sa nu iti aerisesti caloriferul acum. Dupa ce ai citit acest articol esti pregatit!
Este bine stiut faptul ca bulele de aer din calorifer diminueaza transferul termic, fapt ce duce la cresterea costurilor de incalzire. Pentru ca nici tu nu vrei ca factura sa te ursture la sfarsit de luna, ai grija de acest aspect.
2. Foloseste folie de aluminiu
Am un pont pentru tine pentru care imi vei multimi, iti garantez.
Stiai ca in tari precum Suedia si Danemarca, oamenii au gasit o modalitate prin care sa faca economie de energie cu ajutorul…foliei de aluminiu?
Inainte sa razi, iti spun ca vorbesc cat se poate de serios. Ei s-au gandit sa aplice folia de aluminiu pe peretele exterior, in spatele caloriferului pentru a elimina pierderile de caldura. Si, ghici ce? Chiar functioneaza.
Mai am pentru tine o varianta asemanatoare celei a foliei de aluminiu, dar destinata in special caloriferelor. De panouri reflectorizante pentru izolarea caloriferelor ai auzit?
Daca nu, nu e bai! Niciodata nu e prea tarziu sa inveti ceva nou. Aceste panouri reflectorizante functioneaza precum folia de aluminiu. Ele reflecta caldura pierduta prin peretele din spatele caloriferului. De asemenea, apa din calorifer va ramane fierbinte mai mult timp, iar centrala va porni mai rar.
Si, daca nu te-ai convins, sa stii ca aceste panouri reflectorizante ajuta la distribuirea mai eficienta a caldurii in incapere. Deci, ce spui? Eu zic ca o factura de incalzire cu -20% mai mica nu strica nimanui.
3.Nu acoperi caloriferul
Un sfat care ti se va parea banal, dar, corpurile de mobila, perdelele sau draperiile groase pot diminua temperatura din camera. Cu siguranta nici tu nu vrei asta.
Trebuie sa tii cont ca la mai putin de 10 cm de calorifer nu se pune nimic, nici mobila, nici draperii groase. Stiu ca ma vei contrazice si vei spune ca draperiile si perdelele sunt doar niste textile subtiri, te asigur ca pe termen lung, diferenta se poate simti considerabil in temperatura din camera.
Un alt sfat pe care ti-l dau, este sa tii caloriferele curate si sa nu lasi sa se aseze praful pe ele. Sa stii ca un calorifer prafuit impiedica emisia de caldura.
Intrebari frecvente despre cum aerisesti caloriferul:
Pot aplica folie de aluminiu pentru a pastra caldura in interiorul locuintei?
In tari precum Suedia sau Danemarca aceasta practica este foarte comuna, oamenii aplicand folie de aluminiu in spatele caloriferului, pe peretele exterior al incaperii pentru a pastra caldura in interior.
Cum imi dau seama ca trebuie sa aerisesc caloriferele?
Cand „caloriferele bolborosesc” sau „caloriferele nu se incalzesc” e momentul sa iei atitudine.
In loc de concluzie…
Sper ca acum ca ai ajuns la finalul acestui articol, aerisirea caloriferelor sa nu mai fie o problema pentru tine. Ia aminte! E important sa acorzi atentie caloriferelor inaintea inceperii sezonului rece. Doar nu vrei sa ai un calorifer care incalzeste doar sus sau care scoate sunete ciudate, nu?
Ma gandeam eu! Sper ca acest articol ti-a fost util si acum ca ai terminat de citit, te apuci de aerisirea caloriferelor dupa pasii indicati de mine. 🙂